Reflexión
sobre las
autolimitaciones

confiar en los demás

Reflexión
sobre las
autolimitaciones

12/11/2013

No són poques les limitacions que nosaltres mateixes ens imposem degut al trastorn alimentari pel qual estem passant.

La primera d’elles consisteix en evitar ensenyar el propi cos per la por a mostrar-nos tal com som. Això fa que a vegades ens privem d’anar a certs llocs o que, si hi anem, no ho puguem disfrutar de la mateixa manera que les altres persones. Per exemple, quan anem a la platja estem més pendents de quina forma asseure’ns o de en quin moment podem anar a l’aigua sense que ningú ens vegi. Una de nosaltres explica que, tot i que ella mai ha deixat d’anar-hi, sí que un cop allà s’ha privat d’altres coses com no voler jugar a vòlei amb els seus amics i optar per quedar-se sola a la tovallola. Tot i això, aquest any ha aconseguit anar canviant aquesta forma d’actuar, ja que s’ha permès fer-se fotos en bikini o realitzar esports d’aventura que implicaven portar un tratge de neoprè. Tot i que al principi ho va viure amb força angoixa, després va passar-s’ho tant bé i va riure tant que va veure que realment valia la pena atrevir-se. Opina que, al cap i a la fi, som nosaltres qui ens critiquem i no els altres i que, per tant, és important acceptar-nos i deixar-nos fer allò que ens agrada.

Una altra limitació, i molt lligada a l’anterior, consisteix en evitar posar-nos certes peces de roba perquè ens fan sentir incòmodes (com ho serien les samarretes ajustades, ja que “marquen massa”). Un cas més concret explica que, tot i que li encanta la moda, moltes vegades no s’ha comprat allò que tant li agradava perquè sentia que ella no ho podia portar.

Un altre punt que tenim en comú és el fet de mirar-nos al mirall i que no ens agradi allò què hi veiem. Mentre alguna de nosaltres evitava mirar-s’hi perquè no volia acceptar la realitat, alguna altra utilitzava el seu reflex com un recurs per matxacar-se, augmentant així l’obsessió per perdre pes. Un altre aspecte que també li permetia fomentar la motivació per aprimar-se era la crítica cap al físic de les demés noies mentre aquestes estaven menjant (pensant frases del tipus “com pot estar menjant tant amb lo gorda que està?”). Això, al final, es converteix en una autocrítica, un pensament que ens apliquem a nosaltres i fa que arribem a passar vergonya quan mengem davant d’altres persones degut a la preocupació pel què pensaran.

Com a conclusió, podríem dir que la percepció negativa que tenim del nostre cos i de cadascuna de les seves parts acaba influint en la nostra forma de sentir-nos i de comportar-nos.

AUTO-LIMITACIONES II

Otra de las auto-limitaciones que vemos en nosotras es mostrar una mascara para protegerse de lo que los otros puedan pensar. Algunas de nosotras hemos comentado como nos hace o hacía sentir esta mascara:

• Me hacía sentir muy sola siempre pensaba cosas como: “nadie me entiende”, “no recibo ayuda”.
• Me reforzaba estar convencida de que todo está bien. Era una especie de inconsciencia de lo que me pasaba a diario por lo que era más fácil mantenerse ahí.
• Me hacía sentir más fuerte, sentir que todo estaba bien y a protegerme de los demás ya que como todo me hacía daño era muy vulnerable. Es decir, no pensaba que todo el mundo fuera a hacerme daño pero todo me dolía mucho.
• Conseguía que los demás pensaran que todo está bien y que no necesito ayuda. Quiero que se preocupen pero no porque les de pena.

En general nos damos cuenta de que estas máscaras nos sirven para evitar sentir las emociones negativas y que te llevan a no ser tú y sobre todo a llegar a un punto en el que no sabes quién eres.

Las que han podido irse quitando esa máscara comentan que se han dado cuenta que la gente lo nota que por mucho que “finjas” se nota que no eres tú misma. A algunas de nosotras nos han dicho frases del tipo “hacía tiempo que no eras tú misma”, “te noto cambiada, cómo más guapa” (y dejemos claro que ese estas más guapa no tiene nada que ver con el físico sino con la felicidad que trasmiten tus ojos cuando estas mejor).

Todo esto te lleva a buscar en el exterior cosas con las que llenarte (para que tu vida tenga un sentido) ya que tú misma no te valoras nada.

Sin embargo, el vivir con una máscara no aporta sólo cosas negativas (sino no tendría sentido su existencia). En general las cosas que nos ha aportado han sido:

• Subsistir
• Darme seguridad
• Sentirme protegida
• Sentirme capaz
• Evitar la frustración
• Evitar que vean tus puntos débiles
• Evitar que puedan hacerte daño

Pero pese a todas estas cosas positivas creemos que se vive mucho más feliz cuando te muestras tal y como eres, con tus virtudes y defectos, con tus días buenos y tus días malos por que ante todo somos humanos.

No Comments

Post a Comment